Zöld Kommandó - "A tiszta Magyarországért"
  A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium koordinálásában 2004 óta kerül sor a Zöld Kommandó akciósorozat lebonyolítására, melynek a 2009. évben a mottója: "Akció az illegális autóbontók felderítésére".
A feladat lebonyolítása 2009. május hónaptól az év végéig folyamatos.
 
  Az akciósorozatot Győr-Moson-Sopron, és Komárom-Esztergom megyében az érintett önkormányzatok egyidejű közreműködésével az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség koordinálja, feladata a kiemelt ellenőrzések végrehajtása, majd egészen az év végéig tervszerű és folyamatos ellenőrzés végzése.  
  Az akciósorozat elsődleges célja a hatóságok által nem regisztrált bontóhelyek lehető legszélesebb körű feltárása; az illegálisan működő bontók és bontással foglalkozó magánszemélyek, a fekete gazdaság ezen szegmensének, a mintegy évi 5 milliárdos forgalmának kifehérítése; a bontás során keletkező veszélyes anyagok - fáradt olaj, hűtőfolyadék, akkumulátorok - szakszerű kezelésével a környezet-szennyezés csökkentése, és nem utolsósorban a közlekedés biztonságának javítása.
További célja a vizsgálatnak, hogy a terület rendezetlen jogszabályi környezetére - az ellenőrzések tapasztalatainak figyelembevételével - javaslatok kerüljenek kidolgozásra az új előírásokra. Ki kell küszöbölni a fiktív ügyleteket az átmeneti és az ideiglenes kivonás lehetőségének, nem rendeltetésszerű használatának szigorításával.
 
  Az akciósorozat végrehajtása a megyei Rendőr-főkapitányságok, megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságok, regionális Közigazgatási Hivatalok, megyei Rendőrkapitányságok, megyei Vám és Pénzügyőrségek, megyei Polgárőr Szövetségek, regionális ÁNTSZ-ek, Társadalmi, Környezetvédő Szervezetek, megyei Állategészségügyi Élelmiszer-ellenőrzési Állomások, Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság bevonásával történik.  
  A fentiekre tekintettel, az ÉDU-KTVF felkérte a működési területén lévő társhatóságokat, hogy adjanak tájékoztatást a célcsoportokba tartozó környezetszennyezésekről ill. területekről.  
  Az ezen adatszolgáltatásból kialakítandó prioritási lista alapján történnek majd az ellenőrzések.  
  Az ellenőrizendő területek listájának összeállításához elengedhetetlen a területen élők ill. a területet ismerők bevonása, a lakosság tájékoztatása az akciósorozat jellegéről. Magánszemélyek a célcsoportokba tartozó területeket a 96/524-000 telefonszámon, illetve a 06-80/40-11-11 ingyenes zöldszámon jelenthetik be a Felügyelőségnek.